dilluns, 9 de setembre de 2013

L'alguerès Giancarlo Sanna torna a Tarragona


L'infatigable Giancarlo Sanna, en un concert a la plaça Cívica de l'Alguer el dia de Reis (los Tres Reis) del 2011.

Xavier Brotons
 
El músic i cantant alguerès Giancarlo Sanna tornarà a actuar a Tarragona el pròxim dimarts 17 de setembre en el marc de les festes de Santa Tecla. Sanna farà un concert amb la seva formació musical al Teatre Metropol de la ciutat, a partir de les 21.30 hores. Les entrades per a l'espectacle són gratuïtes, però cal retirar prèviament les invitacions a les taquilles del teatre tarragoní (12-14 h i 18-20 h).
 
Giancarlo Sanna oferirà l'espectacle "Giancarlo Sanna en concert: qui no aprecia la sua llengua no vol bé al sou país", acompanyat dels músics Italia i Giusy Sanna (les seves filles) i Daniele Cambule, membres de l'Agrupació de Voluntariat de Cantors Músics de l'Alguer, fundada pel mateix Sanna i presidida per Rina Molinari, sa muller, que també viatjarà a Tarragona.
 
De fet, Giancarlo Sanna ja va actuar a Tarragona el 18 de març del 1992, a l'auditori del Conservatori de Música, en la IX Mostra de la Cançó Algueresa, convidat pels Amics de l'Alguer (de Barcelona) i l'Ajuntament de Tarragona. A més, l'any passat ell i sa muller van visitar la nostra ciutat, com a integrants de la nodrida delegació algueresa, amb motiu dels actes oficials del 40è aniversari de l'agermanament entre Tarragona i l'Alguer, en els quals van participar activament. De fet, Giancarlo Sanna va pujar a l'escenari per acompanyar en un parell de cançons el cantautor alguerès Àngel Maresca, lo Barber, en el concert que va fer a l'església de Sant Llorenç (de la Confraria de Pagesos de Tarragona) el 22 de setembre de l'any passat. Per tant, com tants altres algueresos, podem considerar Giancarlo Sanna un verdader amic de Tarragona.
 
Trajectòria músical i cívica per l'alguerès
La trajectòria musical de l'amic Giancarlo va començar de ben jove, cosa gens estranya a la germana ciutat de l'Alguer, els habitants de la qual semblen tenir uns dots especials per cantar (i sempre en alguerès). Així, podem considerar Sanna un veterà cantautor que continua la seva carrera després d’haver compost més de 90 obres.
 
El 1972 va guanyar el I Festival de la Cançó Algueresa interpretant la irònica cançó "La ferramenta". Ha participat en molts festivals a Sardenya. També ha visitat Catalunya en dues ocasions (1982 i 1992), convidat pels Amics de l’Alguer, de Barcelona. Ell mateix es considera l’iniciador d’una nova manera de cantar i musicar la cançó algueresa que bateja com a “etnopop”. Entre el 1976 i el 1991 va participar recitant i cantant en les comèdies musicals en alguerès d’Anna Maria Ceccotti. Del 1982 al 1986 va organitzar "Cançons de casa nostra", una mostra de cantants algueresos. El 2007 va fundar l’Agrupació de Voluntariat Cantors Músics de l’Alguer, el lema de la qual és “Salvem la nostra llengua”. Ha editat els següents discos: Amor de mare (1973), Lo soldat (1974), La meitat (1980) i Un dia de març (2007).

 
Giancarlo Sanna (esquerra) amb Àngel Maresca, lo Barber, cantant a la tarragonina església de Sant Llorenç per Santa Tecla del 2012 (foto: Joan Mayoral).
 
Però a banda de ser un molt bon i prolix músic, Giancarlo Sanna també s'ha destacat sempre per ser un infatigable activista per l'alguerès i per la cultura i les tradicions de la seva estimada ciutat de l'Alguer. En tot cas, podem afirmar que el vessant musical és només una de les manifestacions de la seva valuosa feina en pro de l'algueresitat lingüística i cultural.
 
Així, només per citar algunes de les seves activitats dels últims anys, destacarem la seva implicació i participació activa en el concurs de pel·lícules en alguerès "Arrés és!" (organitzat per Òmnium Cultural de l'Alguer, amb ja dues edicions celebrades); els seus concerts per a minyons (el dia dels Tres Reis, a la plaça Cívica), per a persones ancianes en residències i per a persones disminuïdes; la seva participació en els actes del 50è aniversari del Viatge del Retrobament i del 40è aniversari de l'agermanament entre Tarragona i l'Alguer (a totes dues ciutats) ... 
 
Amic Giancarlo i companyia, és un gran plaier que torneu a Tarragona! Anem envant!


D'esquerra a dreta: les nétes de Giancarlo Sanna, Daniele Cambule, Giusy i Italia Sanna i Giancarlo Sanna. L'Alguer, inauguració de la plaça Pasqual Gallo (1 octubre 2011). (Foto: Giovanni Donapai).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada