dijous, 10 de maig de 2012

'Coneguem l'Alguer i l'alguerès'
Lloc: Antiga Audiència (pl. Pallol, 3); entrada lliure

Horari: de 10.30 a 13h; de 16 a 19h

Organitzen: Associació Els Amics de l’Alguer de Tarragona; SPLAT; Tarragona 2012, Capital de la Cultura Catalana i CNL Tarragona

Col·labora: Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (URV).


 PROGRAMA
10.30h: Presentació de la jornada. Francisco Zapater, conseller de Relacions Ciutadanes i Universitats de l’Ajuntament de Tarragona; Santi Pallàs; president del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, i Antonio Fortuny, president de l’Associació Els Amics de l’Alguer de Tarragona. Conductor: Xavier Brotons.

MATÍ

11h: “Imatges i sons de l’Alguer”. Audiovisual comentat de Quim Vendrell, fotògraf.

11.30h: Vivim la llengua. Documental alguerès d’Antonio Carboni i Francesca Dinapoli, dirigit per Francesc Ballone (*).

12.15h: “Breu història de l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer (1972-2012)”. Xerrada de Xavier Brotons, secretari de l’Associació Els Amics de l’Alguer de Tarragona.

13h: Fi de la jornada del matí.

TARDA
16h: “Com és l’alguerès?”. Xerrada del Dr. Pere Navarro, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

17h: “Samuele Arba canta Pino Piras”. Concert de cançons del cantautor alguerès Pino Piras a càrrec de Samuele Arba (Sardenya), Denise Guerschanik (Argentina) i Xavier Martin (Tarragona).

18h: “La situació actual de l’alguerès”. Col·loqui amb Àngel Maresca (cantautor alguerès) i Luca Nurra i Salvador Marinaro (Amatori Rugby de l’Alguer).

19h: cloenda de la jornada: Carme Crespo, segona tinenta d’alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona


(*) Vivim la llengua és un documental, estrenat a l’Alguer el gener del 2011, basat en un projecte educatiu l’objectiu del qual és “acostar minyons i minyones a la descoberta de la llengua algueresa en manera divertent i estimulant”. El projecte, adreçat a nens i nenes d’entre 6 i 11 anys, consistia a posar aquesta canalla en contacte amb l’alguerès mitjançant la visita a un pastor, un hortolà, un vinyater, un mestre de llenya (fuster), un calafato (mestre d’aixa), un pescador i una tendera. El documental es basa en una idea dels algueresos Antonio Carboni i Francesca Dinapoli, i va comptar amb la direcció de Francesc Ballone i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.
Samuele Arba, amb Xavier Martin (esquerra) i Denise Guerschanik.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada