dimecres, 16 de maig de 2012

Àngel Maresca torna a Tarragona

Àngel Maresca, després de ser premiat el 2010 en el Premi Pino Piras de l'Alguer.

Xavier Brotons
El cantautor Àngel Maresca, lo barber de l'Alguer, torna a Tarragona, on va actuar ("a les Voltes del Pallol", segons recorda ell, amb bona memòria) a mitjan anys 80. Concretament, Àngel (Angelino per als seus amics algueresos) farà un concert aquest dissabte, 19 de maig, a partir de les 9 del vespre, al Complex Esportiu (antiga Universitat Laboral), quan acabin els partits, l'entrega de premis i els parlaments de la cinquena edició del Trofeu Quatre Barres de Rugby, en el qual participen els equips de rugby de Tarragona i l'Alguer, a més del CN Poble-Enginyers i el Químic Equip de Rugby (tots dos clubs, de Barcelona).

Precisament, el nostre amic Àngel viatjarà a Tarragona en companyia dels jugadors de l'Amatori Rugby de l'Alguer, que ja ha guanyat el Quatre Barres en dues ocasions: la primera, ex aequo amb els Enginyers (la temporada 2008-09), i la segona, la campanya 2009-10. En canvi, l'any passat l'equip de la ciutat catalana de Sardenya va perdre la final contra uns excel·lents Químics (enguany es repeteix la final de l'última edició).

El 2010, després del viatge a l'Alguer per Sant Joan per commemorar el cinquantenari del Viatge del Retrobament, vaig escriure en el meu blog personal un retrat de l'Àngel que ara us convido a llegir (l'he revisat i actualitzat, fins a cert punt): a dia d'avui, mantinc tot el que deia de l'amic Àngel fa dos anys; en tot cas, només hi afegiria que a finals del 2010 va ser guardonat amb el Premi a la Carrera Musical en la tercera edició dels Premis Pino Piras que es fan a l'Alguer, sens dubte un reconeixement més que merescut a tota una vida cantant en alguerès i militant a favor de la causa de la llengua.

A Tarragona, segur que ens oferirà el seu repertori de cançons alguereses, que combina peces més festives i humorístiques (com "Al carrer de la Pretura"), amb d'altres de més tendres i sentimentals (com la cançó dedicada al babu, el pare, que era mariner).

Però, sobretot, l'Àngel ens oferirà, una vegada més, damunt de l'escenari, la seva bonhomia, el seu entusiasme, la seva simpatia i el seu carisme, tot explicant-nos, en un alguerès preciós, històries de l'Alguer, especialment del gremi de barbers (el seu ofici; la seva barberia algueresa està retolada, en català de l'Alguer, com a Lo barber), entre els quals abundaven els cantants (qui no canta a l'Alguer?); tot parlant-nos de la vida quotidiana de la seva estimada Alguer d'abans i d'ara, de la duresa de la vida dels pescadors o de les sensacions que va experimentar aquell jove alguerès el 1960 amb l'arribada dels catalans a l'Alguer amb motiu del Viatge del Retrobament.

Com deia més amunt, l'Àngel també és una persona preocupada per la salut actual de la llengua catalana a l'Alguer (que, com saben els qui n'estan mínimament informats, no és gaire bona) i les seves observacions i opinions sobre aquesta qüestió són sempre assenyades i intel·ligents. Precisament, ho podeu comprovar vosaltres mateixos escoltant aquesta entrevista que li va fer l'amic periodista alguerès Miquel Serra el 6 de maig en el programa "Onda algueresa" de Radio Onda Stereo, una emissora de l'Alguer, dirigida per Giuseppe Niolu i amb el periodista Nicola Nieddu (un gran amant de Barcelona i del Barça!), que ha tingut l'encert de tornar a emetre en antena un programa de ràdio en alguerès.

En tot cas, si voleu conèixer de més a prop l'amic Àngel i escoltar les seves cançons, no podeu faltar al concert de dissabte.

Una altra oportunitat per sentir cantar l'Àngel serà aquest diumenge, 20 de maig, a la una del migdia, a l'església de Sant Llorenç de Tarragona, en els actes que el Gremi de Pagesos de la ciutat celebra per festejar sant Isidre, el seu patró.

No us perdeu cap dels dos concerts: us hi esperem!

A la segona foto, Àngel Maresca i Xavier Brotons la barberia del primer a l'Alguer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada