dimarts, 3 d’abril de 2012

Visitant l'Alguer (novembre 2011)

Membres d'Els Amics de l'Alguer de Tarragona amb la cantant algueresa Franca Masu (la setena per l'esquerra), als carrers de l'Alguer Vella (novembre 2011).

Juan Magre, vocal de Comunicació de l'associació
Han passat quasi quaranta anys des que Tarragona es va agermanar institucionalment amb la ciutat de l’Alguer. El 22 de setembre del 1972 va tenir lloc a la nostra ciutat l’acte oficial de proclamació de Tarragona i l’Alguer com a ciutats agermanades, sent alcalde el Sr. Ricard Vilar Guix, i l’acte corresponent a l’Alguer es va fer el 9 d’octubre del 1976, sent síndic el Sr. Salvatore Piccioni.
Sovint els estaments públics duen a terme convenis o estableixen relacions institucionals, que s’emmarquen dins del quefer polític, però moltes vegades la societat civil queda fora de context.
Els esculls per mantenir un alt grau en les relacions establertes entre ambdues ciutats al llarg dels anys neixen del mateix caràcter institucional i dels dirigents que les regeixen. Prioritats diferents, interessos contraposats, iniciatives noves... fan minvar sovint els objectius primers o els releguen a un segon pla.
L’Associació Els Amics de l’Alguer de Tarragona neix per Santa Tecla del 2009 –promoguda per Antonio Fortuny, Raül Font-Quer i Miquel Borràs— amb el clar objectiu de potenciar les relacions en l’àmbit civil entre ambdues comunitats. Emergeix amb la voluntat de preservar les arrels històriques entre Tarragona i l’Alguer per a les noves generacions. En la colonització que es va produir en aquesta ciutat després de la conquesta de l’Alguer per part de Pere III el Cerimoniós, gran part dels catalans procedien de Tarragona, que no solament van aportar la seva parla, el català, sinó també la seva idiosincràsia.
El 4 de novembre passat, un grup d’Els Amics de l’Alguer de Tarragona vam visitar aquesta part de l’illa de Sardenya. En els encontres programats amb els Amics homònims d’allà, van comprovar durant quatre dies l’enorme interès que hi ha per potenciar les relacions amb la gent de la nostra ciutat, ateses les arrels que ens uneixen. El suport del nostre alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va propiciar l’encontre amb el vicesíndic de la ciutat, Mario Conoci, al qual vam entregar la carta que portàvem del nostre alcalde i vam expressar la satisfacció amb què érem acollits.
De molt cordial podem qualificar la reunió que vam tenir amb la cantant Franca Masu, que ha desenvolupat la seva trajectòria artística en llengua catalana i sarda, i a la qual vam fer entrega de l’encàrrec oficial de pregonera de les festes de Santa Tecla del 2012.
Amb el vicesíndic alguerès, Mario Conoci (tercer per la dreta), al Municipi de l'Alguer (novembre 2011).
La labor que duu a terme l’Espai Llull, la delegació a l’Alguer de la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, per la recuperació de la llengua va ser magníficament exposada pel seu representant, Joan-Elies Adell, en la visita que vam tenir a la seu de la delegació que es troba instal·lada a l’Alguer des de fa dos anys.
Emotiva va ser l’assistència a la missa en alguerès que, com cada diumenge des de l’any 1980, celebra mossèn Antoni Nughes a la església de Sant Francesc. Incansable, la labor d’aquest capellà per mantenir viva la llengua dels seus avis i que manté activa a l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu”.
La visita turística que va planificar el nostre bon amic Angelo Gnani, amb la col·laboració de la guia Irene Coghene, va completar l’encontre de germanor d’aquesta nova pàgina de la història moderna de les dues ciutats del Mediterrani que miren l’una a ponent i l’altra, a llevant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada