divendres, 13 d’abril de 2012

Es presenta oficialment l'aniversari de l'agermanamentLa Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona va acollir, dijous passat, 12 d'abril, la presentació oficial dels actes de celebració del 40è aniversari de l'agermanament entre Tarragona i l'Alguer (1972-2012), en el marc general de Tarragona 2012, Capital de la Cultura Catalana. El cas és que, tot i que des del setembre de l'any passat ja s'han estat celebrant diferents activitats relacionades amb aquesta efemèride (el detall de les quals podeu seguir en els apunts d'aquest blog), la roda de premsa oficial va servir per escenificar el tret de sortida de la part més intensa de l'aniversari.

Així, les novetats més destacades que es van anunciar en aquesta presentació van ser les següents:

  •        Franca Masu, cantant algueresa de fama mundial, serà la pregonera de les festes de Santa Tecla d'enguany. Concretament, la cantant sarda llegirà el seu pregó el 21 de setembre, i ens consta que està agraïda i alhora il·lusionada amb aquest encàrrec. De fet, es tractarà de la segona persona de l’Alguer que llegirà el pregó de Santa Tecla, després que el 1976 ho fes el professor, també alguerès, Pasqual Scanu, integrant de la delegació oficial de la ciutat sarda que el 1972 es va desplaçar a Tarragona per signar el protocol d’agermanament. En aquella ocasió, al Parc del Miracle es va inaugurar la Glorieta de l’Alguer, on hi ha un monòlit amb una poesia (“Missatge de l’Alguer a Tarragona”) que el professor Scanu va escriure expressament per a l’efemèride i que avui dia encara podem llegir en aquest emplaçament.

Franca Masu, flanquejada per A. Fortuny (el nostre president) i el conseller Francisco Zapater, a Luz de Gas, Barcelona, el 4 de febrer del 2012 (foto: JOAN MAYORAL).

  •       El pintor i muralista tarragoní Pere J. Salas va presentar el cartell original que farà les funcions de logotip dels actes de l’aniversari de l’agermanament. L’artista tarragoní, que ha fet aquesta obra de manera desinteressada, va explicar que el blau de la pintura representa la Mar Mediterrània que agermana l’Alguer i Tarragona i a través de la qual els catalans vam arribar a Sardenya, mentre que el marró simbolitza la terra. D’altra banda, les quatre barres del quadre volen significar la llengua comuna, el català, que ens agermana. Finalment, en el centre de la composició hi ha un 40 en caràcters grossos fet de bocins de corall, un element molt característic de l’Alguer.Pere J. Salas, amb el cartell commemoratiu del 40è aniversari de l'agermanament.

  •       El Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament de Tarragona (SPLAT) va presentar la pàgina web Sem gemel·los de Tarragona, que recull la informació sobre l’aniversari de l’agermanament i també sobre l’Alguer i l’alguerès. El web –pensat, coordinat i elaborat majoritàriament per la tècnica Marina Massaguer— és una excel·lent eina perquè els tarragonins coneguem millor la ciutat (i la seva llengua pròpia, l’alguerès, el català de l’Alguer) amb la qual fa 40 anys que estem agermanats. Així, la pàgina conté diversos apartats que parlen de les característiques de l’alguerès, de la música i les cançons, de la cuina, del rugbi (per la relació especial que hi ha, des de fa uns quants anys, entre el CR Tarragona i l’Amatori Rugby Alghero) i de la mateixa Barceloneta de Sardenya. De fet, l’apartat més vistós el conformen cinc vídeos que recullen sengles missatges d’algueresos a Tarragona i que són una excel·lent ocasió de sentir parlar alguerès. Els entrevistats són els rugbistes Luca Nurra, Salvador Marinaro i Tony Daga; el periodista Miquel Serra i l’activista cultural Miquel Canu. Ens consta que més d’una tarragoní s’ha emocionat ja sentint aquests amics parlant el català de l’Alguer.

  •       Per Sant Miquel d’enguany (finals de setembre) s’organitzarà un viatge a l’Alguer, obert a tota la ciutadania de Tarragona, que coincidirà amb la festa patronal de la ciutat sarda catalanoparlant i que serà una excel·lent oportunitat de conèixer-la per als tarragonins que encara no hi han estat mai o d’estrènyer-hi llaços d’amistat per als qui ja la coneguin.

Durant la roda de premsa, també es van donar a conèixer altres activitats que es faran els pròxims mesos:


  •       18 de maig: Jornada “Coneguem l’Alguer i l’alguerès”, a l’Antiga Audiència, oberta a tothom. Xerrades, conferències, audiovisual, projecció del documental alguerès Vivim la llengua i concert de cançons de Pino Piras (Samuele Arba, Denise Guerschanik i Xavier Martin). Amb la participació de persones vingudes de l’Alguer. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona i el CNL Tarragona.

  •       19 de maig: Final del Trofeu Quatre Barres de Rugbi, al Camp del Complex Esportiu de Tarragona (antiga Universitat Laboral). Amb la participació dels equips CR Tarragona, Amatori Rugby Alghero, Químics i CN Poble Nou- Enginyers. Partits pel 3r i 4t lloc i gran final.
L’acte comptarà amb l’actuació musical estel·lar del popular i entranyable cantautor alguerès Àngel Maresca, lo barber. Activitat coorganitzada amb el CR Tarragona i el Trofeu Quatre Barres de Rugbi.

Àngel Maresca, lo barber, en una actuació a l'Alguer per Sant Joan del 2010.


Com podeu comprovar, ens esperen uns mesos d’intensa activitat, i des de l’associació volem demanar a la ciutadania de Tarragona que s’impliqui en la celebració d’aquest aniversari de l’agermanament, entre d’altres coses perquè aquesta efemèride arriba en un moment en què a l’Alguer s’han desvetllat, de manera significativa, consciències per la preservació de l’alguerès, greument amenaçat per un avançat procés de substitució lingüística a favor de l’italià. I és clar que com més contacte, més relació i més intercanvi tinguin els germans algueresos amb els catalans, més presència pública tindrà l'alguerès a casa seva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada